Acest site se afla in curs de actualizare, constructie, reconstructie. Posibil ca unele pagini sa nu functioneze sau sa intampinati diferite erori. Ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri provocate!
mascota

Despre sisteme solare



INTREBARI SI RASPUNSURI:


1.Panourile solare pot inlocui incalzirea traditionala, pe baza combustibililor lichizi, a gazului sau a electricitatii?
Un panou solar sau un sistem de panouri solare montat corect poate reduce cu pana la 70% costurile cu incalzirea unei cladiri. Incalzirea solara trebuie vazuta nu ca o alternativa totala la sistemul traditional de incalzire, ci ca un sistem care asigura o reducere considerabila a costurilor cu incalzirea, mai ales in situatia cladirilor deja existente, al caror grad de izolare termica este redus.
2.Cu cat platesc mai putin pentru incalzirea apei menajere daca am un panou solar corect instalat?
Depinde de anotimp. Vara, costurile se reduc cu aproape 100%, ajungand ca incalzirea apei menajere sa fie gratis. Primavara si toamna aceste costuri se reduc cu cel putin 60%. Ceea ce face ca un panou solar sa-si merite investitia.
3.Cata apa incalzeste un panou solar?
Un panou solar cu rezervor destinat incalzirii apei calde menajere incalzeste, zilnic, o cantitate medie echivalenta cu capacitatea rezervorului, la o temperatura de 60-65°C. In lunile de iarna, pentru ca ziua e mult mai scurt?, temperatura apei ajunge intre 15-45°C. Vara, in zilele insorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.
4.Cine imi poate monta panoul solar achizitionat?
Sistemul e usor de montat. Orice instalator ar trebui sa stie sa lege apa calda-apa rece la tevile corespunzatoare ale instalatiei din casa in cazul panourilor solare cu rezervor exterior. In cazul panourilor solare cu boiler interior si cu aport la incalzire este recomandat a se apela la instalatori care au mai montat panouri solare.
5.Panourile solare functioneaza si iarna?
DA! Panourile sunt construite de o asa maniera, incat temperatura exterioara nu afecteaza functionarea instalatiei solare. Astfel ca un panou solar va incalzi apa si iarna, si vara, si primavara, si toamna, prin absorbtia radiatiei solare. Trebuie sa stiti insa ca iarna, perioada de absorbtiea radiatiei solare este mai mica, pentru ca si ziua dureaza mai putine ore. Insa, se poate calcula un sistem care – prin marirea capacitatii suprafetei de absorbtie, sa duca la o temperatura a apei incalzite de sistemul de panouri solare de 50-65°C si iarna.
6.Orice tip de panou solar functioneaza si iarna?
NU. In perioada de iarna instalatiile trebuie sa fie prevazute cu circuite duble de racire, circuitul exterior jucand rolul unei solutii anti-inghet. Exista panouri solare destinate prin constructie sa functioneze numai pe perioada verii, cele cu tuburi vidate pentru martie-octombrie.
7.In cat timp imi recuperez investitia?
In cazul panourilor solare folosite exclusiv pentru apa calda o estimare de pana la 5 ani cel mult, de regula 3-4 ani, este decenta. In cazul panourilor folosite si ca aport la caldura depinde in mare masura de izolatia termica a cladirii in care functioneaza respectivul sistem de incalzire solara. Rentabilitatea unui panou solar e data de viata lunga a acestuia: peste20 de ani, cu cheltuieli de intretinere minime.
8.Cat costa intretinerea unui sistem solar?
Daca panoul e montat corect, nu e necesara nici o intretinere. Daca aveti panou care functioneaza prin constructie numai vara, trebuie sa scoateti apa din el inaintea primului inghet. Daca aveti un sistem mai complex, nu trebuie sa faceti mai nimic. Este indicat totusi o data pe an sa ungeti schimbatoarele de caldura din varful tuburilor cu o pasta speciala pentru intretinere.
9.Panourile au tuburi din sticla. Ce se intampla daca unul se sparge?
Sistemul functioneaza in continuare fara probleme. Tubul defect se inlocuieste cu un altul – pretul fiind foarte mic. Inlocuirea e necesara pentru a nu fi afectata puterea de incalzire a panoului solar.
10.Apa e incalzita si in zilele innorate?
DA. Cand sunt nori sau ploua, tuburile capteaza razele solare prin perdeaua de nori, dar cu o eficienta mult mai redusa. In aceste zile apa va fi incalzita cu ajutorul curentului prin rezistenta electrica a panoului solar sau a boilerului interior. Rezistenta fiind intre 2 si 4 KW nu implica un consum foarte mare de curent.
11.Unde se monteaza panourile solare?
Panourile solare se monteaza pe acoperis, in directia sud sau sud-vest. Ideea e ca in acel loc sa fie soare cat mai mult timp in perioada zilei. Sa nu fie umbrit de vegetatie sau cladiri. Panourile se monteaza la un unghi de circa 45°. Panourile cantaresc putin (30-70 kg fara apa din rezervor) si nu pot afecta structura acoperisurilor pe care sunt montate. Greutatea lor ajunge la cateva zeci de kilograme, in functie de model. Apoi se ia in calcul si volumul de apa in cazul celor cu rezervor exterior.
12.Panourile trebuie protejate la inghet. Cum se procedeaza?
La panourile solare dedicate prin constructia lor a fi folosite doar in lunile de vara, pur si simplu se goleste instalatia de apa inaintea primului inghet. La sistemele complexe, care functioneaza si iarna, in circuitul solar se foloseste glycol. Caldura e transferata printr-un schimbator de caldura intr-atat incat panoul sa nu inghete. In zilele fara prea multa lumina si foarte friguroase controlerul isi va face treaba fiind setat astfel incat la o temperatura minima sa activeze rezistenta electrica pentru a fi incalzita apa cu cateva grade. In cazul celor cu rezervor exterior izolatia acestuia asigura pierderi minime de temperatura de-a lungul noptii geroase. Si rezervorul exterior are rezistenta electrica incorporata.
13.In caz de temperaturi mari, un panou solar poate lua foc?
Nu. Pericolul de incendiu este exclus.
14.Ce temperatura va avea apa incalzita de un panou solar?
Agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C. Temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 90°C. Asa ca apa calda menajera poate fi furnizat? la 75-85°C, pe timp de vara, si la 15-45°C, pe timp de iarna. E bine totusi sa se limiteze temperatura apei calde menajere la 55°C, pentru a evita depunerile de calcar si, de asemenea, din motive de siguranta in utilizare. Limitarea se face prin intermediul controlerului.
15.Panourile solare sunt doar pentru locuinte sau pot fi folosite si pe scara mai larga?
Sistemele solare functioneaza cu succes la hoteluri, spitale, scoli, institutii publice, sedii de companii etc. Se pot monta si pe bloc ca sistem pentru incalzirea apei pentru toti locatarii cat si pe balcon individual sau pe peretele blocului. In acest caz e nevoie sa se obtina o autorizatie de la primarie.
16.Pot incalzi piscina cu un sistem de incalzire solar?
Da, in alte tari e o practica sa folosesti panouri solare pentru a incalzi apa din piscina. Procedeul e unul deosebit de simplu si eficient.
17.Care sunt panourile solare cele mai eficiente?
Cele mai eficiente panouri solare sunt panourile solare cu tuburi superconductoare cu sau fara rezervor. Generatia 2008.
18.Are vreo influenta asupra eficientei panoului solar zona in care locuiesc?
Da. Tara noastra se afla inzona B se insorire. Concluzia este ca merita pe deplin o investitie intr-un panou solar si din acest punct de vedere. Suntem printre favorizatii Soarelui!
20.Care sunt factorii care pot defecta un panou solar?
O cadere de grindina de mari dimensiuni. Fabricantul asigura durabilitatea tuburilor solare montate la o inclinatie de 45° la bucati de grindina cu diametrul de pana la 35 de milimetri in functie de tipul tubului. Daca se sparg, tuburile pot fi inlocuite imediat cu altele noi. Tuburile solare sunt asigurate pe perioada garantiei la valoarea lor de piesa de schimb.
21.Am deja un sistem solar de incalzire. Il pot cupla cu unul nou?
In mod normal, da. Trebuie doar facuta conexiunea la instalatia existenta de incalzire (pe gaz, pe lemne, pe motorina sau la pompa de caldura). Daca acest lucru nu este posibil (din varii motive), atunci se poate monta un boiler suplimentar ce va indeplini rolul de preincalzitor pentru boilerul existent.


Floating Widgets