Pompe de caldura apa/pamant – apa 7.5 Kw
Energia solara depozitata in scoarta terestra asigura o inepuizabila sursa de energie pentru pompa geotermala de caldura. Aceasta energie este furnizata in fiecare an de soare prin ciclul anotimpurilor. Exista mai multa energie sub fiecare cladire decat este necesara pentru incalzire si racire. Tot ce avem de facut este sa extragem aceasta energie, iar pompele geotermale au fost proiectate tocmai pentru acest lucru!
Pompele de caldura Pamant-apa sau geotermale au ca principiu de functionare diferit de cel al sistemelor conventionale, care ard un combustibil, gaz metan, propan sau combustibil lichid, pentru a produce energie. In cazul sistemelor geotermale nu este necesar sa se produca energie, deci nu este necesara combustia chimica. Caldura naturala a pamantului este captata de un sistem de tevi de plastic ingropate , prin care circula un fluid, de obicei un amestec de apa cu antigel. In timpul iernii, fluidul absoarbe energia pamantului si o transporta in cladire. In interior, pompele de caldura concentreaza caldura si o distribuie la o temperatura mai mare. Vara, procesul este inversat, excesul de caldura din cladire este extras de pompa de caldura si dispersat in pamant. Pentru a mari eficienta sistemului, excesul de caldura din cladire, in loc sa fie trimis in pamant, este folosit la producerea apei calde menajere absolut gratis. Sistemele geotermale racesc cladirea in acelasi mod in care functioneaza un frigider, adica extragand caldura din cladire, nu introducand frig. Avand in vedere ca solul la o adancime de 180 cm are o temperatura intre 8 si 12 gradeC pe tot parcursul anului, consumul de energie este redus deoarece sistemele geotermale extrag energia dintr-o sursa cu temperatura moderata.
Pompele de caldura Apa-apa reprezinta sursa cea mai eficienta pentru o incalzire ecologica este apa din panza freatica. O temperaretura constanta de +7C pana la +12C face ca apa subterana sa fie purtator de energie termica de-a lungul intregului an, fara influente din partea schimbarilor meteorologice. Randamentul acestei surse de energie termica este cel mai ridicat comparativ cu celelalte tipuri de surse de energie neconventionala (aerul si solul). Este necesara realizarea a doua pureturi: dintr-unul se va extrage apa care va fi adusa in schimbatorul de caldura din pompa iar in cel de-al doilea va fi deversata apa racita. Distanta dintre cele doua pureturi va fi de cca. 15 m.
In cazul pompelor de caldura tip pamant/apa – apa, coeficientul de performanta este COP = 4,5 – 5,5. Aceasta inseamna ca 1 kWh de energie electrica absorbita produce, prin intermediul pompei de caldura tip apa-apa, 5,4 – 5,5 kWh energie termica. Aceste valori mari ale COP sunt atinse atunci cand incalzirea casei se face cu sistemul „in pardoseala”, si scad cu cresterea temperareturii agentului termic din circuitul de incalzire al casei.